För många är drömmen att skaffa barn när de når en viss tidpunkt i livet. Men ibland blir det inte som man tänkt sig och i andra fall blir det det – men på ett helt annat sätt än andra i samhället.

 

Det är en dröm som slår in för många att skaffa barn. Tanken på att få vara gravid och vänta på det lilla knytet är något som många gillar, gärna också att få fira barnets ankomst med vänner och familj. Massor av söta baby shower dekorationer finns att shoppa online, som gör festen extra speciell.

bröder familj bebisDet är inte alla som vare sig kan få barn eller för den delen har en partner att skaffa barn med. Hur gör man då? I Sveriges Radio går det att läsa om hur det efter lagändringen kring insemination har blivit ett större tryck på vården. Från den 1 april 2016 blev det nämligen laglig att ensamstående kvinnor i Sverige får inseminera sig och många har ställt sig i kö för att få bli befruktade. Eftersom det blivit en sådan efterfrågan har det hela lett till brist på spermier. Tidigare åkte närmare 800 kvinnor om året över till Danmark för insemination, något som både var mycket dyrare men givetvis även krångligare. I Sverige kostar det som ett vanligt läkarbesök, i Danmark 10 000 kronor och uppåt – per gång. I Dagens Nyheter skrivs det att det ännu inte är helt klart hur vården ska finansieras och det kan dröja flera år innan kvinnorna kan insemineras:

  • Assisterad befruktning av ensamstående kommer endast utföras på universitetssjukhusen och frågan om finansiering beslutas av varje enskilt landsting.
  • Liksom för kvinnor i parförhållanden avgör en läkare om assisterad befruktning är ett lämpligt alternativ.
  • Sociala förhållanden bedöms och en medicinsk och psykologisk genomgång görs.

Ett modernt familjeliv

Några som gick en lite annan väg var de som en kan läsa om i Expressen. Det handlar om två vänner i Norge som lever tillsammans och har en dotter ihop men som aldrig varit tillsammans som ett kärlekspar. De är goda vänner sedan många år och man och kvinna. Dock är de varken ihop eller kära – de bor i samma villa men på olika våningsplan och har en sommarstuga gemensamt, samt en dotter. Befruktningen skedde i hemmet med en spruta men helt utan hjälp från vården och lyckades bli med barn redan vid första försöket.