Att hålla barnkalas kan kosta en hel del, men så behöver det inte vara – det går att hålla roliga barnkalas utan att spendera alls många kronor. Det gäller bara att veta hur man ska gå tillväga och vad man ska lägga pengar på och vad man kan hoppa över.

ballonger fest kalasAlla föräldrar vill sitt barns bästa, det är ett som är säkert och därför är det heller inte konstigt att barnkalasen lir allt dyrare även för barn i ung ålder. Men sanningen är att barn i förskoleålder varken behöver dyra clowner, events eller presenter för att kalaset ska bli roligt, det hela handlar om att få vara med sina kompisar. Så som förälder kan man till exempel lyxa till det med en tårta från dinTårta och hålla fiskedamm med godispåsar så blir barnen glada och kalaset lyckat – så visst går det att hålla i billigare barnkalas bara man vet hur man ska göra.

Roligt utan hål i plånboken

Att hålla kostnaderna nere när det är dags att ställa till med kalas är det många som har svårt med, men visst är det möjligt. Till exempel tipsar Dagens Nyheter om hur man kan spara tusentals kronor bara på att ha kalaset hemma istället för att hyra en lokal, något som många exempelvis gör. Istället kan man hålla kalaset i trädgården eller i en publik park och anordna fiskedamm, lekar och fika där – att bjuda på korv och hålla i en skattjakt kostar inte många kronor och barnen har lika roligt för det. Gör man på detta sätt kan man dessutom bjuda fler barn till kalaset såsom hela klassen eftersom att gott om plats finns och ingen familj med mindre gott ställt behöver tacka nej på grund av att kalaset kostar för mycket att närvara på. Men visst finns barn som kanske inte kan hålla egna kalas, och det är något som bland annat Vallakyrkan i Degerfors uppmärksammat nyligen, vilket tidningen NWT skrivit om. Där höll man ett kalas för närmare 300 barn som annars inte skulle få ett eget kalas på sin egen födelsedag – och inte var det speciellt extravagant heller. Här fanns allt som gör barnkalas roligt för barnen: ansiktsmålning, ballonger, godis, dans och tårta.

Eget pyssel sparar pengar

födelsedag kalas pinata barnkalas - MINDREDet går också att dekorera kalaset med eget pyssel som till och med barnen kan vara med och fixa. Ska man sätta girlanger i träden eller i ens vardagsrum behöver man bara lite snöre, papper och färg att måla på pappret med och sedan lite tejp och en sax, sedan är girlangen klar att sättas upp. Likaså kan man göra en rolig piñata att fylla med godis till kalaset som barnen sedan får turas om att slå på – något som är mycket enkelt att göra bara man följer dessa instruktioner som kommer från Expressen:

  1. Du behöver: en papperskasse med handtag, sax, snöre och något att dekorera piñatan med samt självklart något att fylla den med också och förslagsvis godis.
  2. Så här gör du: ta fram din kasse, förstärk handtagen så den klarar av att hänga uppe länge och klipp hål på sidan av kassen som är anpassade efter godiset den ska fyllas med. Börja dekorera kassen efter kalasets tema eller hur dina barn vill ha den sedan hänger du upp den på en höjd som barnen når att slå den på.
  3. Så leker ni: sätt på ögonbindel eller skippa bindeln och ställ alla på led så var och en får chans att slå på kassen och sedan när den går sönder blir det ett godisregn med godis till alla.