9931554-yrke-fonsterputsareMånga har putsat sina fönster inför sommaren, andra har inte det. Oavsett hur man gjort så är det snart dags för en höststädning av fönster, innan de kallare graderna smyger sig på. Här följer tips på hur du kan göra det själv och hur du kan göra om du inte orkar.

Glöm gamla tidningar och fönsterputs, det tricket är lika utdaterat som det är gammalt. Förr i tiden funkade det eftersom det då fanns mycket bly i tidningar, men idag är det inte på det viset, se klipp om hur man enkelt putsar fönster idag. Men många tycker verkligen inte om att putsa fönster. Det är en tråkig och svår syssla som man ofta skjuter upp till sista stund, eller så struntar man i det helt och håller och vips så sitter man där med så skitiga fönster att man knappt ser ut. Då kan man istället beställa andra som utför fönsterputset åt dig hos Hemkärt. Då blir det garanterat proffsigt utfört och du behöver inte slita ut dig för att få snygga fönster.

Putsa själv

Sveriges Radios hemsida kan man läsa om att de gamla husmorsknepet inte är så bra som man tror. Det funkar minst lika bra om inte bättre, med en gammal hederlig gummiskrapa, vatten, diskmedel, en tvättpäls eller en svamp. Det är viktigt att man använder mycket vatten, arbetar upp ett lödder från diskmedlet och sedan använder skrapan för att få bort det. Glöm inte att tvätta mellan fönstren samt på lister.

Hemmagjord fönsterputsmedel

Kanske är det slut i skåpen, eller så vill man bara testa att göra eget fönsterputs. Gör såhär:

”Blanda 1 matsked diskmedel, 0,5 deciliter vinäger och 2 matskedar majsstärkelse. Häll mixen i en hink och fyll på med varmt vatten. Tvätta fönstren och torka sedan torrt med två luddfria trasor. Med den sista torkningen tar du bort stärkelsen och du får bort det sista av den festa smutsen.”