Barnkalasen blir allt mer påkostade och nu är det näst intill standard att ha kalaset på något dyrt lekland, museum eller äventyrsbad. Detta gör att alla inte har råd med ett kalas för sina barn.

871094-ballons

Marknaden för barnkalas blir allt större och nu oroar sig många föräldrar för att inte ha råd med sina barns kalas, skriver Göteborgs-Posten. Bland annat har det blivit fler som vill ha sina kalas på lekland och leklanden har med det blivit allt fler. Att ha ett barnkalas på ett lekland kostar flera tusen kronor om barnet vill bjuda alla barn i sin klass. Samma summa kostar det också att ha kalaset exempelvis på en bowlinghall eller i ett badhus. Med tanke på att det nästan förväntas att man ska ha barnkalaset på en sådan här plats, blir det automatiskt så att de barn som kommer från familjer som har det lite sämre ställt inte kan ha något kalas. De kan då också känna att de inte vill gå på andra barns kalas eftersom de vet att de inte kan bjuda tillbaka.

Skippa dyra kalas

Vilka som skapat den här pressen på att ha lyxiga barnkalas på lekland eller andra roliga ställen, kan man fundera över. Förmodligen är det inte så att barnen sätter den pressen, utan föräldrarna tror att detta är vad barnen vill ha. De flesta barn nöjer sig nog med ett enklare barnkalas, bara de får bjuda sina vänner och ha en rolig dag med en massa lekar och godsaker. Därför kan det vara bra att man som förälder släpper prestationsångesten och går emot det här med påkostade kalas. Om en förälder väl gör detta, kan det leda till att fler hakar på och att man skapar en positiv trend.

Vilka bjuds?

Något annat som det diskuteras mycket om när det kommer till barnkalas är vilka man ska och inte ska bjuda. Många säger att barnen måste bjuda alla i klassen för att undvika utfrysning, medan andra tycker att deras barn ska få bestämma helt själv. I Expressen kan man läsa om en mamma som aldrig kommer tvinga sina barn att bjuda människor som de egentligen inte är vänner med.