Det är dags att bjuda in släkten och fira påsk tillsammans. Se till att dukningen sitter och att maten passar alla smaker. Försök dock att undvika mjölkprodukterna i planeringen då det kommer råda brist på dessa redan runt påsk.

påskVi hör fågelkvitter, dagarna är ljusare och snart kommer påskäggen att pryda hyllorna i matbutikerna. Det är snart dags för påsken och allt som har med mat, kycklingar och ägg att göra. Påskäggen kommer fyllas med godis för barnen, men i år har de vuxna turen att få ett lite finare påskägg, nämligen skatteåterbäringen. Som man skriver om på Sveriges Radio kommer man att kunna deklarera redan första veckan i mars om man registrerar en digital brevlåda. Då kommer man snabbt kunna ta del av deklarationen och använda tjänsten från och med den 21 mars. Den som inte har några ändringar och godkänner sina e-deklarationer kan räkna med att få påskägget med pengarna under påskveckan.

Med extra klirr i kassan kan man bjuda på en riktig dunder fest för hela släkten. Påskens traditioner betyder ägg, sill, gratänger och massor av godis. Något att ta hänsyn till inför påskens middag är att det kommer råda brist på grädde och smör i vår. Aftonbladet skriver om att det i dagsläget är många fler som vill ha just svensk grädde och mjölk och just nu ser det ut som att mjölken inte räcker längre. Den svenska mjölkproduktioner minskar varje år men efterfrågan ökar, vilket inte går ihop i slutändan. Vi kommer därför kunna se ett glesare sortiment i mejerihyllorna i vår och priserna kommer förmodligen att öka.

Tid för fest

Men fest kan man ha ändå, så det står härliga till. Det finns mycket roligt att pyssla med inför dukningen, både för vuxna och barnen, och i matväg kan man experimentera för att få så mycket påsk som möjligt på bordet. Klicka här för att ta del av mängder av partyartiklar som passar till festen.

Med matfest och påskbjudning behövs en fin dukning, som man skriver om på Leva och Bo blir det extra trevligt om dukningen är fin. Några av tipsen man tar upp är:

  • Använda få färger, desto renare dukningen ser ut desto mer exklusivt upplevs den
  • Ta fram dina fina uppläggningsfat som inte används i vardagen
  • Piffa till maten och var lite kreativ med garneringen
  • Slå till på mycket påskdetaljer. Ta in påskris och pryd det med fjädrar
  • Använd vårens blommor för en väldoftande dukning i vårens tecken