Rusningen till de lediga bostäderna i Sverige blir allt tätare, alla vill köpa hus och hem till sina familjer vilket är något man i många fall behöver göra när man ska få tillökning i familjen. Men något som lägger krokben för många bostadsköpare är den allt stigande kontantinsatsen vilket ökar priserna på bostadsmarknaden – det är inte alla familjer som har råd att stå för denna kostnad och det är något som oroar.

hus-pengar-lånAtt köpa större bostad är det många familjer som behöver göra när det ska bli tillökning i familjen, men vad som sätter krokben för många bostadsköpare är den allt skenande kontantinsatsen. Bara i fjol ökade insatsen på många håll med över 100 000 kronor för en genomsnittlig bostadsrätt i jämförelse med kostnaden året innan, meddelar Svenska Dagbladet i en färsk rapport. Så att många måste låna till kontantinsats för bostaden är föga förvånande, det är inte många som har råd att spara ihop till en så hög kostnad utan att behöva ta ett extra lån. Om kontantinsatsen exempelvis ligger på 75 000 kronor, vilket den i genomsnitt ligger på i Stockholm enligt Expressen, behöver en familj spara 6 300 kronor i månaden en utveckling som är mycket oroande – en vanlig familj med vanlig medelinkomst har till exempel svårt att avvara denna typ av pengar, för att inte tala om hur svårt denna inbesparning skulle vara för en yngre person som försöker slå sig in på bostadsmarknaden.

Många bostäder säljs innan visning

mäklare köpa hus nycklarEn annan utveckling som försvårar för bostadsköpare är hur var tredje bostad faktiskt säljs innan visning, något som gör att priserna fortsätter pressas uppåt. Enligt Smålandsposten handlar det om en kostnad på minst 500 000 kronor extra för en villa värderad till 3 miljoner och man räknar på att köpare är villiga att lägg omkring 10 till 20 procent mer i bud när det kommer till denna typ av för-bud innan den faktiska visningen av bostaden. Men varför är det på detta vis? Enligt fastighetsmäklaren Jonas Magnusson på Fastighetsförmedlingen Växjö handlar det om att man vill ge säljaren ett bud som denne inte vill eller kan tacka nej till och på så vis säkra att bostaden faktiskt kommer i ens ägo genom att säljaren tackar ja till erbjudandet. Men självklart är det inte alla som blir glada av detta. Till Smålandsposten säger han bland annat att samtalen han får ringa till de intressenter som bokat sig för visning på en bostad som redan köpts via för-bud inte alls är roliga att ringa eftersom att många självklart blir besvikna. Han tillägger även att mäklarens främsta inställning är att vilja ha en allmän visning så fler intressenter får chans att lägga sina bud, men samtidigt förstår han även säljaren som faller för det attraktiva för-budet istället för att chansa på att en budgivning blir högre. Så hur ska man som köpare av bostaden resonera?

Så ska du tänka vid bostadsköp

  • För-bud är inte något som uppmuntras av mäklare generellt sätt men också något som förekommer, har man därför möjlighet att lägga ett bud innan visning är detta en bra chans att få bostaden.
  • Se till att ha alla lån och kontantinsatser klara med marginal för hur mycket du är villig att lägga.
  • Handla eller buda aldrig över dina finansiella medel, i och med amorteringskravet som strax görs gällande är det viktigt att tänka på månadskostnaderna.
  • Bostadens område påverkar prissättningen så om du är villig och öppen för olika områden och adresser är det möjligt att köpa en större bostad i ett ”mindre attraktivt” område för samma pris som en mindre bostad i ett populärare område.