Att ombilda din hyresrätt är ett sätt att öka friheten i ditt boende. Det är också ett sätt att få billigare månadskostnader eftersom hyran blir lägre. En ombildning är dock en utmaning, du måste dels få med dig dina grannar och det finns också en del juridiska hinder. Som tur är finns det hjälp att få.

Har du en önskan om att äga din egen lägenhet? Då måste du först övertala dina grannar till att gå med på en ombildning. Ett led i att göra detta kan vara att använda dig av Interesta.se, ett företag som har mer än 30 års erfarenhet av att hjälpa till med ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter.

Ofta svårt att ombilda till bostadsrätter

hyreshusEn av de viktigaste följderna av att ombilda till bostadsrätter är att boendekostnaderna blir lägre. Det är definitivt ett av de bästa argumenten du kan utrusta dig med när du förhandlar med dina grannar om en ombildning. Att övertala grannarna till en ombildning behöver dock inte vara det enda hindret. SVT Nyheter rapporterade 2019 om att forskare vid KTH konstaterat att ombildningar ofta misslyckades av olika anledningar. Av tio fastigheter som de studerade, där hyresgästerna ville ombilda, var det bara en som lyckades med ombildningen. Av den anledningen är det en bra idé att ta hjälp av Interesta.se inte bara för att ha bra argument när du talar med dina grannar, men också för att få hjälp med allt från juridiska frågor till att upprätta en finanspolicy för bostadsrättsföreningen.

Ombildningar brukade vara kontroversiellt

Ombildning till bostadsrätter har under många år varit en relativt kontroversiell företeelse. Många har sett det som negativt med ombildningar när hyresgäster hamnat utanför. Det kan i vissa fall fortfarande vara ett problem, men i allmänhet är synen på ombildningar i många fall numera mer positiv. Idag ses ombildningar från politiskt håll ofta som ett sätt att motverka segregation genom att blanda olika bostadsformer i ett och samma område. I en del fall kan det dessutom gå att ordna så att den som inte går med på att ombilda får möjligheten att hyra en lägenhet av den nybildade bostadsrättsföreningen.