Om du ska resa långt med barn i bilen så är det flera saker du behöver tänka på så att resan blir både säker och trivsam för alla i bilen. Att barnen sitter säkert är A och O, vilket även får dig att koppla av under bilkörningen. När du åker långt med barn så får du vara förberedd på att stanna mellan varven så att barnen får gå på toaletten och även röra på sig lite.

Inför en långresa så behöver du kontrollera bilen, även om du precis har köpt en ny bil, så att allt fungerar som det ska. Du bör kontrollera lampor och bromsar, fylla på olja, vatten, spolarvätska, kontrollera glykolen i kylaren samt lufttrycket i däcken om du ska resa långt, speciellt på vintern. Se också till att barnens bilstolar sitter fast säkert, och att alla remmar sitter som de ska.

Att ta med till barnen

Om resan är lång så kan det vara smart att klä barnen i bekväma kläder, som exempelvis en träningsoverall eller mysbyxor och en tröja. Det gör att barnen kan sitta bekvämt men även röra sig obehindrat på resan. En kudde och en filt så att barnen kan sova under bilresan är också bra att ha med. Du behöver inte ta med hela leksakslådan men någon leksak eller kanske en målarbok och kritor är något som kan få barnen lugna en stund. Barnmusik eller barnfilmer, om du har DVD med skärm i bilen, är också sådant som får barnen att koppla bort bilresan en stund. Tänk på att barnen behöver utföra sina behov med jämna mellanrum, äta och röra lite på sig så att de inte blir stela. Att ta med några mackor med barnens favoritpålägg, lite frukt och kanske en påse med godis är sådant som kommer att uppskattas av alla passagerare.

Kör försiktigt

Med barn i bilen så är det bra att du kör extra försiktigt, dels för att undvika olyckor men också så att barnen kan sova på resan. Därför så bör du vara ute i god tid om ni har tider att passa och välja större vägar vid dåligt väglag.