Många småbarnsföräldrar vet är barnkläder inte är billiga. Det kan tyckas att de på grund av sin ringa materialåtgång skulle vara billigare i inköp än kläder för vuxna, men skillnaden är märkbart liten. För att komma ned i kostnader finns några alternativ som faktiskt är riktigt bra.

På många ställen anordnas klädbytardagar där urvuxna eller av andra orsaker ratade kläder kan lämnas in och den som lämnar in plagg kan sedan välja lika många att ta med sig hem tillbaka. Det här är det absolut billigaste sättet att komma över nästa storlek i ordningen då det är gratis. Eftersom barnkläder ofta har en prislapp på över 100 kronor per plagg går det att göra stora förtjänster på det här viset. Att byta kläder istället för att köpa nytt är naturligtvis också ett utmärkt sätt att bidra till ett hållbarare samhälle. Vem som helst som har lite utrymme kan anordna en klädbytardag, varför inte hemma i garaget eller utomhus om vädret tillåter.

Begagnat och rea

Utan att nämna någon specifik handelsplattform på nätet, så finns det idag en som omsätter begagnade barnkläder i en rasande fart. Här kan föräldrar sälja urvuxna barnkläder och samtidigt inhandla önskade storlekar till rimliga priser. Något man bör tänka på dock är att fraktkostnaderna många gånger äter upp förtjänsten. Ett annat sätt att komma billigare undan är naturligtvis att shoppa på rea när varuhusen har sina utförsäljningar. Här gäller det att vara tidigt ute då de mest attraktiva plaggen tenderar att försvinna kvickt. Ur en ren miljösynpunkt är rea förstås att jämställa med nyproduktion.

Hyra barnkläder

Det finns barnkläder att hyra på nätet för den som kan tänka sig att betala en liten summa varje månad för att slippa jaga efter inköp i rätt storlek och för att det helt enkelt är bekvämt att få kläderna skickade till sin adress. Olika företag har olika lösningar och kostnader, det är bara att välja det som passar bäst. Oftast ligger kostnaden från ett par hundralappar i månaden och upp. Här finns ytterkläder som regnställ och baspaket för baby där storlekar byts ut allteftersom barnet växer. Att betala en månadskostnad kanske inte faller alla i smaken trots att det blir billigare än ideliga nya inköp. Att hyra barnkläder är ur ett miljöperspektiv att föredra framför att köpa nytt.