Allt fler svenskar har lån och vi lånar även mer än vi gjort på fem år. Att vi har så många lån kan låta oroväckande men faktum är att de flesta svenskar klarar av att ha ett lån eller två.

1068327-business-graph

De senaste åren har hushållens lån ökat, skriver Dagens Industri. Under förra året ökade hushållens lån med 231 miljarder kronor och löneökningstakten för året låg på 7,1 procent. Detta innebar den högsta löneökningstakten sedan 2010. När 2015 började uppgick hushållens lån till ungefär 3 495 miljarder kronor och då var det främst bostadslån som svenskarna hade. Men även om skulderna har ökat har faktiskt den finansiella skuldkvoten sjunkit. Detta beror på att de finansiella tillgångarna ökat mer än skulderna.

Fler tar blancolån

Detta visar alltså att svenskarna lånar väldigt mycket och speciellt när de ska köpa bostad. Men det blir också allt vanligare att ta så kallade blancolån och det finns många aktörer som erbjuder dessa lån. Om du är i behov att ett lån som du får på en gång finns det hjälp att få och du kan låna pengar snabbt hos Flexlimit och andra liknande aktörer. Dessa lån kan man ta för att exempelvis köpa vitvaror, en bil eller något annat dyrare inköp som man måste ha och som kan ses lite som en investering.

Har hög kreditvärdighet

Det kan låta oroande att så många svenskar är skuldsatta men faktum är att de flesta av oss har en god ekonomi och klarar av att ha lån. I Dagens Nyheter kan man läsa att svenskarna är bra bankkunder trots sina skulder. Detta beror på att de flesta av oss har en hög kreditvärdighet och hela 3,2 miljoner privatpersoner har toppbetyg enligt UC:s betygsgradering när det kommer till betalningsförmåga.