Som småbarnsförälder är man van vid oräkneliga läkarbesök och besök på vårdcentralen för att kolla upp sitt barns alla känningar, speciellt när barnet är ett så kallat öronbarn – men nu har tekniken utvecklas så pass mycket att du kan kolla om det är öroninflammation bara genom att använda din smarta telefon!

3961368-british-gp-examining-young-boy-s-earTidigare har vi skrivit om hur buller under graviditeten kan föra med sig att barnet sedan föds med hörselproblem och blir vad man i vanligt tal kallar för öronbarn. Det innebär en hel del turer fram och tillbaka till läkaren för diverse kontroller och inflammationer i öronen, men nu kan man snart slippa detta om man ska tro läkarna. Det har nämligen kommit sprillans ny teknik som gör att du kan kontrollera barnens öron direkt med din smartphone när du misstänker att det är en öroninflammation som spökar.

”Ett helt vanligt otoskop som läkare och vårdpersonal använder för att titta in i örat kan utrustas med kamera för att ta bilder på örats trumhinna. Sedan laddas bilderna upp till ett digitalt moln där de automatiskt jämförs med bilder på öroninflammation med olika typiska kännetecken.” läs mer.

Som citatet avslöjar kan man med en snabb bild i örat se om det handlar om en inflammation i örat. Och visst är det en bra uppfinning, speciellt eftersom att öroninflammationer är något som måste behandlas i tid. En obehandlad inflammation i örat kan nämligen orsaka permanenta skador såsom förlorad hörsel eller rent av livshotande andra skador. Så har man redan ett barn med känsliga öron är detta en utmärkt ny produkt att kika närmare på – särskilt som att det årligen är över en halv miljard barn som drabbas av öroninflammation, oberoende av om barnet har hörselskador sedan innan eller inte. Men funkar det då? Enligt forskarna på Umeå universitet blir diagnosen faktiskt rätt i hela 80 procent av fallen, och med tanke på att statistiken visar att det bara är mellan 64-80 procents tillförlitlighet som allmänläkare kan ställa diagnosen så är redskapet utomordentligt bra!