Något som ger många småbarnsföräldrar huvudbry när det kommer till planeringen av ett barnkalas är vilka kompisar som barnet får bjuda – måste alla bjudas eller är det okej att utelämna några barn? En fråga som lett till stor debatt under det senaste året.

ledset barn Tidigare har vi tipsat om hur man kan hålla barnkalas för många barn utan att ens plånbok tar allt för stor skada, men en annan fråga som dykt upp på senaste tiden är om själva inbjudningarna till barnkalasen. Vem är det okej att inte bjuda och måste verkligen alla barn i en och samma klass bjudas på kalas? Det är något som debatterats flitigt på landets alla tidningars debattsidor nu nära till sommaren och alla stundande firanden. Vissa hävdar att det ska vara helt okej att bara bjuda de barn man själv vill bjuda för att man är vän med dessa barn och andra hävdar att man måste bjuda alla barn i klassen på sitt födelsedagskalas – men vad säger skolorna om detta? I Göteborgs Posten skriver man om hur vissa skolor har regler för barnkalasen och andra har inga alls. Något man förklarar genom att det är svårt att sätta upp regler för hur personer ska bete sig utanför skolans grindar och att det är upp till var och en att själva välja, och här finns två sidor: de som anser att alla ska bjudas oavsett och de som vill tillåta barnen att själva exkludera vissa i sin klass.

Vilken sida har rätt?

Tänker man ett snäpp längre än dit debatten för oss genom att ställa sig frågan: ”Hur skulle jag må om jag var det barn som inte blev bjuden till kalaset?”. Svaret är att man skulle bli ledsen och känna sig utanför – så varför skulle man vilja göra att ett barn känner sig så? Nej, det enda rätta är att bjuda hela klassen till kalaset, och om man prompt bara vill bjuda vissa så får man dela in kalaset genom att bara bjuda tjejerna eller bara bjuda killarna – men att välja ut vissa få och utestänga några är inte alls okej.