Barn utvecklas genom att leka och lekprocessen hjälper till att utveckla fantasi, kreativitet och samspels- och kommunikationsförmåga. Genom att leka lär barn känna sig själva och sin omgivning bättre och bättre. Lek i grupp, lek ensam, med leksaker, låtsaslekar och liknande hjälper barnet att formas till en individ och utveckla motoriska förmågor. 

Vårdguiden kan man läsa mycket om barn och deras utveckling i lek, vilket ger ännu spär på känslan om hur viktigt det är med rätt leksaker. Vissa leksaker kan vara populära, men kanske inte så värst pedagogiska eller bra förebildsmässigt och andra kan vara rent utav farliga. Självklart ska man lyssna på barnens önskemål, men det kan också vara svårt att säga nej till barnen inne i en leksaksaffär full med andra barn och engagerade säljare. På https://www.refundmonster.se/butiker/Lekmer finns erbjudanden om leksaker, spel, böcker och mycket mer värt att kolla in. Genom att shoppa på nätet kan man som förälder i lugn och ro läsa om leksaker och bestämma sig om vad som är lämpligt att inhandla, det gäller att göra det lätt för sig.

Farliga leksaker

Som förälder är det inte alltid lätt att veta var eller vilka typer av leksaker ens barn bör ha och inte ha, det gäller att ha kunskap. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet ska man undvika elektronik i barnens rum, speciellt gammal sådan. Att ärva saker är faktiskt inte alltid bra, det är bättre att köpa nytt. En av de största leksakstrenderna i år är för lite äldre barn och kallas för hoverboard. Även vuxna använder den flitigt men få är medvetna om riskerna. Aftonbladet skriver om vad Michael Ullman, överläkare på ortopeden på Sahlgrenska, oroligt sagt om den nya leksaken.

”Du har alltså inget att hålla dig i, och om du lutar dig fram accelererar du, som jag förstått det, och lutar dig bak så bromsar du. Skulle du plötsligt behöva stanna är ju instinkten att kliva av framåt men då accelererar du automatiskt istället. Min första tanke var att det kommer ske ett dödsfall när någon ramlar och slår huvudet i asfalten”